Več o energijskih vajah

ponedeljek, 10. december 2012

18. dan: Zavedajmo se čara minljivosti


MISEL DNEVA:

„Ne moreš izbrati, kako boš umrl. Ne kdaj.
Lahko pa se odločiš, kako boš živel. Zdaj.“
(neznan avtor)

IZZIV DNEVA: Zavedajmo se čara minljivosti


5 MINUT ZASE

Danes bom z vami delila zanimivo zgodbo o minljivosti, ki se mi je izredno vtisnila v spomin in se nanjo spomnim tako ob sončnih dnevih, ki jih zato užijem še bolj, kot tudi v deževnih dneh, ki zaradi zgodbe hitreje minejo :). Izziv današnjega dne je čisto preprost: vzemite si nekaj minut časa in se spomnite 5 stvari, ki jih izredno cenite ali imate radi v svojem življenju. Nato preberite zgodbo in premislite, katere delčke lahko zaživite še bolj polno, saj dejansko nimate kaj izgubiti.

Zgodba Tudi to bo minilo

Mogočni kralj, ki je vladal v deželi Alistaja, je bil znan po tem, da je bil včasih dober kot kruh, drugič pa zloben in izredno hitre jeze. Kralj je postajal zaradi svojih ekstremnih čustvenih izpadov vedno bolj nesrečen, prav tako pa so trpeli njegovi bližnji ter prebivalci dežele.

Odločil se je, da mora nekako urediti svoja čustva, zato je sklical vse modrece, zdravilce, duhovnike in svete može z vse dežele, da bi mu pomagali. Preizkusil je številne „čudežne“ napoje, različne tehnike in ostale nasvete, vendar mu ni prav nič pomagalo. Še vedno je doživljal nenadne izbruhe pretirane vzhičenosti in evforije, že naslednji dan pa ekstremno žalost in depresijo.

Nekega dne se je na njegovem dvoru oglasil preprost kmet, ki je trdil, da pozna zdravilo za kralja. Kralj je privolil k srečanju, saj je bil zares obupan, in kmet ga je prosil, da odide z njim na sprehod.

Stopila sta na vrt, na katerem je drevje v pozni jeseni odvrglo že vse liste in nebo je bilo oblačno. Kralj je bil razočaran nad puščobo, ki jo vidi, kmet pa ga je vzpodbudil, naj se ozre po čudovitih sijočih sadežih, ki se še svetijo na drevesih. Kralju je pričel pripovedovati o naravnih ciklih menjavanja plime in oseke, dneva in noči, smrti in ponovnega rojstva, pa tudi radosti in žalosti, ki doletita človeka. Vsa obdobja so enako pomembna in enako dobra, saj nudijo priložnost za nadgradnjo, počitek in rast. Tako, kot vsaki noči sledi ponovno rojstvo dneva, bo tudi v življenju za globoko žalostjo prišla globoka sreča. Kralj je bil navdušen, da njegovo obnašanje ni tako nenavadno, vendar je že naslednji hip zaskrbljeno vprašal: „Toda kako naj kontroliram svoja čustva, kako naj se v ekstremih spomnim teh tvojih modrih besed in naravnih ciklov?“

Kmet se nasmehne in iz žepa potegne drobno leseno skrinjico. Kralju pojasni, da jo je izdelal prav zanj in da se v skrinjici skriva zdravilo za njegova čustva. Kralj jo z veseljem sprejme in hlastno povpraša, kako naj jo uporablja. Kmet mu odvrne: „ Kadar koli boste odtavali, bodisi v ekstremni sreči bodisi v ekstremni žalosti, samo odprite skrinjico in preberite njeno sporočilo. To je vse.“

Kralj jo s tresočo roko odpre in v njej zagleda napis: Tudi to bo minilo.

***
Ker se program 21 dni ZA spremembo bliža h koncu, bom zelo vesela, če izpolnite še kratko anketo o zadovoljstvu (samo 5 vprašanj): http://www.surveymonkey.com/s/NFXZ9ZX, saj mi bodo povratne informacije zelo v pomoč.
***


Želim vam lep, čaroben dan,

Nina Barbič


2 komentarja:

  1. Hvala za to prijetno zgodbo. Prav nasmejala sem se že, ko sem zagledala naslov. In še to, pred kratkim sem jo prebrala v knjigi Ti povem zgodbo?, ki jo tudi priporočam vsem za branje v teh zimskih dneh, saj se lahko res naučimo, da ima vsaka zgodba dve plati in da ni treba, da vidimo le temno plat ;) Hvala ti, Nina, da z nami deliš lepe misli in pozitivno energijo. In HVALA, da mi vsako jutro polepšaš dan.
    Prijeten zasnežen pozdravček! ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Anchyka, hvala za tole sporočilce. Ja, Bucay je res perfektno branje, jaz sem bila tudi čisto navdušena :). Z največjim veseljem delim in iz srčka hvala za vso toplino in veselje, ki mi ga predate s tem, ko berete 21 dni in delite z mano vaša mnenja in razmišljanja. Objem, Nina

    OdgovoriIzbriši