Več o energijskih vajah

sobota, 8. december 2012

16. dan: Naredimo nekaj drugače


MISEL DNEVA:

„Vetra ne moremo spreminjati,
lahko pa nastavimo jadra.“
(neznan)

IZZIV DNEVA: Naredimo nekaj drugače


5 MINUT ZASE

Rutina je po mnenju mnogih skriti oziroma neopazen ubijalec človekovega napredka, poleg tega pa nam ponavljanje enih in istih vzorcev onemogoča dejansko učenje ter osebni napredek. Če v odnosih z drugimi, pri delu in tudi na sploh v življenju stvari večinoma počnete enako, po istem vzorcu, potem dejansko sami sebi ne dopuščate priložnosti, da bi zaplavali v popolnoma novem polju priložnosti in da bi se v posameznih delčkih časa počutili kot otrok, ki z odprtimi očmi doživlja nove stvari.

Danes (upam, da tudi še kakšen drug dan) bomo vse to postavili na glavo in se zavestno odločili, da naredimo nekaj drugače. Morda se sliši nenavadno, morda naporno, vendar verjemite, da bosta vaš um in telo navdušena nad popestritvami, saj le te sprožijo popolnoma nove procese v telesu, zaradi katerih se boste (če ne drugega) počutili bolj živi in bolj v trenutku.

Pobrskajte malo po spominu in se skušajte spomniti vsakdanjih stvari, ki so za vas postale rutina. Morda na določeno frazo sodelavca vedno reagirate oz. odgovorite enako, morda je vaše jutro vsak dan ena sama rutina, morda ste vedno nejevoljni, ko morate opraviti določeno opravilo, morda na kakšno povabilo znanca vedno odvrnete, da morda kdaj drugič … Vaš seznam je lahko poljubno dolg in naštela sem le nekaj možnosti. Zdaj (lahko pa tudi v konkretnem trenutku, ko boste zaznali, da gre za trenutek rutine) naredite nekaj drugače. Lahko reagirate malenkost drugače, lahko vse postavite na glavo. Morda se boste odločili in zjutraj spili grenko kavo (zato, da boste spoznali, kako je življenje sladko:)), morda boste rekli JA stvari, na katero vedno rečete ne … in ob tem uživali. Morda boste izbrali drugačne besede, drugačen odziv, skratka, presenetite sami sebe in opazujte učinke. Tudi, če na primer zgolj v svojih glavi ves čas vrtite ene in iste misli, se odločite in delček zamenjajte. Lahko samo za en dan, lahko zavedno.

Darilo: že v štartu smo bogatejši za izkušnjo

Vsaka naša sprememba ravnanja se namreč nekje pozna in če boste nad novimi posledicami vaših dejanj oziroma razmišljanj navdušeni, jih obdržite, drugače pa preizkusite še kaj novega. Najlepše pri celotni vaji oziroma spremembi perspektive je to, da končni izid vaših ravnanj niti ni najpomembnejši, saj ste že v štartu zmagali s tem, ko ste bogatejši za novo, unikatno izkušnjo.

Želim vam lep dan in se veselim vaših sporočil o tem, kaj vse ste danes postavili na glavo :)

Nina Barbič

4 komentarji:

  1. Spoštovana

    še 5 dni in bo konec, ko sem vsak dan s tako velikim veseljem prebrala nekaj novega. Ali bo arhiv ostal, da si lahko shranim vse dobre misli?

    Veliko lepih in dobrih dni vam želim.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani, hvala za vse, res je šel program naokoli, kot bi mignil. Vse vsebine bodo ostale na blogu, da jih boste lahko v miru še pregledali in si kaj izpisali. V mislih pa imam tudi že kaj novega in vas vse obvestim.

    Prijetno soboto želim,

    Nina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. JA RES ČAS BEŽI, OSEBNO BOM KAR POGREŠALA VSE TE NAMIGE IN DOBRE MISLI.KO TAKOLE POMISLIŠ VIDIŠ, DA V RESNICI POTREBUJEMO RELATIVNO MALO ZA OSEBNO ZADOVOLJSTVO.NOTRANJI MIR IN SPREJEMANJE SAMEGA SEBE.

      HVALA NINA , DA DELIŠ VSE TO Z NAMI.

      Izbriši
  3. Z največjim veseljem, hvala za spremljanje in vse vzpodbudne besede! Nina

    OdgovoriIzbriši