Več o energijskih vajah

torek, 27. november 2012

5. dan: Zaključimo nedokončane stvari


MISEL DNEVA:

„Moč ni pogojena s fizičnimi zmogljivostmi.
Moč prihaja iz neomajane volje.“
(Ghandi)

IZZIV DNEVA: Zaključimo nedokončane stvari


5 MINUT ZASE

Vsak od nas ima v življenju določene nedokončane stvari, projekte, seznam želenih ciljev ipd., kar je seveda popolnoma normalno in dobro, vendar težava nastane takrat, kadar naš seznam postane predolg. Mnogi ljudje podležejo bremenu nedokončanih stvari, katerih seznam se sčasoma daljša in daljša, dokler ne postane teža vseh teh stvari že skoraj nevzdržna.

Vse nedokončane stvari nam namreč na nek način pobirajo energijo, saj imamo v podzavesti vse shranjeno in vsake toliko se oglasi naša vest, ki nas opominja, kaj vse moramo storiti in kaj vse smo si obljubili, da bomo storili, pa nismo.

Danes se bomo spoprijeli z našim seznamom in uporabili učinkovito tehniko, ki bo pol bremena že odstranila. Drugo polovico bomo brez težav zmogli sami :).

Seznam stvari

Napišite seznam stvari (lahko tudi življenjskih situacij), ki jih do sedaj še niste uspeli dokončati. Osredotočite se na naslednja tri področja in vaš seznam tudi razvrstite v 3 stolpce:

1. Stvari, ki me še čakajo (npr. izpiti na fakulteti, zaključek projekta ...)

2. Stvari, ki jih trenutno odlašam narediti (npr. popravljanje stanovanja, vračilo knjig v knjižnico ...)

3. Stvari, ki jih ne neham delati (npr. kaditi, prenajedati se …)

Za začetek najlepša novica: iz vsakega stolpca izberite eno ali več stvari, ki so na seznamu predvsem zato, ker ste preveč strogi do sebe – in jo preprosto črtajte stran. Zakaj? Sami sebi včasih postavimo preveč stroga merila in zahtevamo oz. si zapičimo v glavo, da moramo brez izjem opraviti stvari, ki niso zares nujne. Enako dobro boste živeli tudi npr. z dvema kg več, še posebej, če se boste pri tem nehali obremenjevati in odrekati lepim stvarem. Prav tako se svet ne bo podrl, če npr. pospravljanja od sebe ne boste zahtevali vsak dan, ampak boste kdaj raje odšli na kavico oz. sprehod. Ne obremenjujte svojih misli s stvarmi, ki niso nujne in pomembne.

Zdaj pa še k dejanskem začetku uresničevanja ciljev oz. zaključevanja nedokončanih stvari. Iz vašega seznama izberite prvo (po možnosti najlažjo stvar) in jo čim prej opravite. Lahko že sedaj :) Z malimi koraki se daleč pride in če boste ohranili voljo, bodo stvari kmalu pričele izginjati iz vašega seznama, na vašem obrazu pa bo vedno večji nasmešek :).

Vesela bom, če se boste oglasili in delili z mano obvestilo o stvareh, ki ste jih že z minimalno akcijo uspešno opravili. Zdaj lahko na blogu komentirate tudi anonimno, saj je mnogim tak način še ljubši, še vedno pa vam je seveda na voljo tudi Facebook in moj e-mail: delavnice.zdravje@gmail.com.

Prijazen pozdrav,

Nina Barbič

2 komentarja:

  1. To sporočilo ne bi moglo priti do mene ob boljšem času - ravno danes sem namreč zaključila z zadevo, ki bi jo morala opraviti že zdavnaj. In počutim se odlično!
    Z veseljem pričakujem jutrišnjo nalogo=)

    Prisrčen pozdrav želim vsem!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oo, čestitke za uspešen zaključek, bravo! Zdaj pa novim izzivom naproti, na srečo je v življenju tako, da jih nikdar ne zmanjka ;) Prijazen pozdrav in hvala, da ste se oglasili! Nina

    OdgovoriIzbriši