Več o energijskih vajah

petek, 23. november 2012

1. dan: Pustimo preteklost za sabo


MISEL DNEVA:

„Pusti preteklost za sabo, tudi ona je že pustila tebe!“
(neznan avtor)

IZZIV DNEVA: Pustimo za sabo določene stvari iz preteklosti


5 MINUT ZASE

Vsi mnogokrat slišimo, kako pomembno je živeti v sedanjosti, kljub vsemu pa se nam praktično ves čas dogaja, da z mislimi odtavamo v preteklost ali pa se po drugi strani preveč ukvarjamo s prihodnostjo. Mnogokrat pozabimo biti tu in zdaj.

Kadar so naši spomini na preteklost boleči, v našem telesu vsakokrat, ko se dogodkov spomnimo, povzročijo določen stres, kar ni ne zdravo ne potrebno. Danes se bomo naučili tehnike „brisanja stresa“. Dosegli bomo to, da bodo določeni boleči spomini oz. spomini, ki v nas vzbujajo nelagodje, postali le še spomini, brez kakršnega koli negativnega čustvenega odziva nanje.

Pojasnilo, zakaj in na kakšen način vaja deluje, bi bilo nekoliko predlogo in vam ga bom z veseljem zaupala ob kakšnem srečanju, sam pa prepričana, da mi boste do takrat že z navdušenjem pripovedovali vsaj o enem spominu, ki ste ga s pomočjo vaje uspešno ozdravili.

Vaja Nevrovaskularni prijem

1. V sedečem ali ležečem položaju se prepustite stresnim spominom in jih pričnete z vso intenziteto vrteti pred očmi. Prepustite se občutkom, ki vas preplavijo in bodite pozorni zgolj na dihanje.

2. Takoj na začetku izvajanja vaje palca položite na senca, blazinice prstov pa razporedite na čelo na predel nad obrvmi.

3. Nežno držite točke in globoko dihajte tako, da vdihujete skozi nos in izdihujete skozi usta. Točke držite, dokler ne občutite srčnega utripa na prstih (ponavadi 1–3 minute, lahko tudi več). Počakajte, da postane srčni utrip na prstih stalen (nekateri ga čutijo zgolj na palcih ali zgolj na ostalih prstih). Ponavadi se tudi vaše dihanje umiri in lahko globoko vdihnete in izdihnete.

VARIACIJA: Eno razprto dlan položite na čelo, drugo pa na zadnji del glave pri vratu. Nežno se dotikajte obeh delov in globoko dihajte, kot je opisano v točki 3.

Če je spomin zelo stresen, vajo na enak način ponovite več dni zapored. Presenečeni boste, ko bo naenkrat boleč spomin postal le še spomin, vi pa boste osvobojeni bremena.

Veselim se, če boste z mano delili vaše občutke in poročali o učinkih vaje.

Prijazen pozdrav,

Nina Barbič

-------------------------------------------------------

Vašo izkušnjo lahko delite preko Facebooka, e-maila: delavnice.zdravje@gmail.com ali v komentarjih na blogu.


Ni komentarjev:

Objavite komentar